Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger libański

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przyprawa Ras el hanout 1,5 łyżeczki
bakłażan 2 plastry
pomidor 4 plastry
bulki do hamburgerow 2 sztuki
uprażone ziarna sezamu 6 łyżeczka
bazylia 0,5 łyżeczki
majeranek 0,5 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
oliwa 0,3 szklanki
czosnek 3 ząbki
sok z jednej cytryny 1 sztuka
ciecierzyca 300 gotowana
jagnięcina 300 mielona
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Burger libański

1.
Za'atar: W moździerzu rozgniatamy sezam z solą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, i odstawiamy w chłodnie miejsce.

2.
Tahini: W moździerzu dokładnie rozgniatamy ziarna sezamu z solą i czosnkiem. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, odstawiamy.

3.
Hummus: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

4.
Kotlety: Mięso mieszamy z przyprawą Ras el hanout i dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy folia i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.

5.
Burgery: Kotlety pieczemy na grillu po 3,5 minuty z każdej strony – w środku powinny być soczyste i lekko różowe. W tym samym czasie podpiekamy bułki i plastry bakłażana. Dolną część bułki smarujemy za’aterm, układamy plastry pomidora, kotlet, humus, plaster bakłażana posmarowany za’atarem. Przykrywamy górą bułki i natychmiast podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 23.04.2014 18:37
ciekawa egzotyka
Grażyna13 22.04.2014 22:18
Ciekawy przepis :)
bartek8585 05.10.2012 19:10
żarcie dla prawdziwego faceta
fictor123 28.09.2012 17:18
muszę spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak