Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone 0,5 kilograma
ryż 300 gramów
pieczarki 0,5 kilograma
jaja 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól 0,5 łyżka
pieprz 1/4 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczka
pomidory 1 kilogram
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
tymianek 0,5 łyżka
majeranek 0,5 łyżka
sól 0,5 łyżka
bazylia 0,5 łyżka
mąka 1 łyżka
pieprz 1/3 łyżeczka
olej 1 łyżka
masło 0,5 łyżka
sól 0,5 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 liści
Ziele angielskie całe XXL 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.

Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wbić jajko i wymieszać.

Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować i stopniwo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony.

Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.

Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolite pure. Dodać przyprawy, koncentrat, zioła, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 12.04.2017 12:28
uwielbiam gołąbki :)
Laila2786 08.03.2017 11:11
nie ma to jak takie pyszne gołąbki
cookingangelika 25.02.2017 11:03
pyszne i ciekawe polaczenie :)
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 12:36
Pyszne i kuszące;)
magdalenamokrzycka
magdalenamokrzycka 09.11.2016 19:39
uwielbiam gołąbki ale nie sos pomidorowy, wiec robię zawsze sos pieczarkowy :-)
Madzai 07.11.2016 10:53
domowe najlepsze :)
pestka 31.03.2016 07:41
bardzo smaczne
IZABELA29 14.02.2016 08:42
takie najlepsze
Malgorzata549 28.11.2015 22:57
świetny pomysł
JulkaTomeczek 15.08.2015 10:34
Jeszcze nie robiłam takich gołąbków, super pomysł
Ela15 23.07.2015 13:57
bardzo dobre
msmariusz 20.05.2015 07:50
gołąbki mniam
Małgorzata Pin 13.01.2015 21:24
pyszne gołabki
IZABELA29 21.11.2014 08:33
taką wersje gołąbków lubię najbardziej
IZABELA29 23.10.2014 07:15
Bardzo dobre
wioleczka83 09.10.2014 20:45
pychota, uwielbiam goląbki
mrtikraj 06.09.2014 15:40
Jadłabym :)
mela25 22.08.2014 19:21
domowe najlepsze
Misia13 12.08.2014 13:22
takiej wersji nie jadłam, musze spróbować
Joasiek 20.07.2014 22:16
Przepyszne :)
grisza 14.07.2014 19:21
Gołąbki w moim domu zawsze podaję z sosem pomidorowym, robionym z przecieru Pomidori, tymianku i słodkiej śmietany. No mówię Wam poprostu pycha.
engie23 05.07.2014 06:15
uwielbiam gołąbki :)
krokus 18.05.2014 22:17
uwielbiam gołąbki
ben-ka 14.05.2014 14:04
Dobry pomysł,jakoś dawno nie robiłam gołąbków......
molanka 07.05.2014 17:39
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak