Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • mięso mielone

    1/2 kilogram
  • ryż

    2 opakowanie
  • pieczarki

    1/2 kilogram
  • jaja

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1/2 łyżka
  • pieprz

    1/4 łyżka
  • papryka słodka

    1/2 łyżeczka
  • papryka ostra

    1/4 łyżeczka
  • pomidory

    1 kilogram
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1/2 łyżka
  • majeranek

    1/2 łyżka
  • sól

    1/2 łyżka
  • bazylia

    1/2 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • pieprz

    1/3 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1/2 łyżka
  • sól

    1/2 łyżka
  • liść laurowy

    4 sztuka
  • ziele angielskie

    5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wbić jajko i wymieszać.
Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować i stopniwo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony. Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolite pure. Dodać przyprawy, koncentrat, zioła, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (91)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

12.04.2017 12:28
uwielbiam gołąbki :)

Laila2786

08.03.2017 11:11
nie ma to jak takie pyszne gołąbki

cookingangelika

25.02.2017 11:03
pyszne i ciekawe polaczenie :)

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 12:36
Pyszne i kuszące;)

magdalenamokrzycka

09.11.2016 19:39
uwielbiam gołąbki ale nie sos pomidorowy, wiec robię zawsze sos pieczarkowy :-)

Madzai

07.11.2016 10:53
domowe najlepsze :)

pestka

31.03.2016 07:41
bardzo smaczne

IZABELA29

14.02.2016 08:42
takie najlepsze

Malgorzata549

28.11.2015 22:57
świetny pomysł

JulkaTomeczek

15.08.2015 10:34
Jeszcze nie robiłam takich gołąbków, super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat