Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta pekińska duszona na maśle

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuka
sól 2 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
pietruszka zielona 1 łyżka
koper świeży 1/2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka
masło 2 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pekińska duszona na maśle

Obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach. Pora kroimy w talarki, cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i krótko podsmażamy na niej cebulę i pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, dosypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając. Podduszone jarzyny doprawiamy przyprawami i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.07.2013 20:44
smaczna lubię kapustę pekińską
krystyna330 21.05.2013 15:25
pychotka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak