Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble śliwkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier kryształ 100 g
mąka pszenna 200 g
śliwki węgierki 1/2 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 4 łyżki
kardamon 1 łyżeczka
ziarenka z lasek wanilii 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble śliwkowe

Śliwki należy umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W misce wymieszać śliwki z cynamonem, cukrem pudrem, kardamonem i ziarenkami z laski wanilii (można użyć cukru z prawdziwą wanilią, wtedy pomijamy cukier puder). Kokilki wysmarować masłem. Poukładać w nich śliwki, posypać żurawiną.

Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę. Owoce posypać grubą warstwą kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut
aż kruszonka się zrumieni.P

Podawać na ciepło z gałką ulubionych lodów lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak