Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Satay z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z kurczaka 600 g
sos sojowy 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
brązowy cukier 1 łyżka
sos rybny 1 łyżka
woda 1 łyżka
orzeszki ziemne 100 g
mleko kokosowe 0,5 puszki
imbir starty 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
brązowy cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
olej 3 łyżki
cebula 1 siekana
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Satay z kurczaka

1. Zmiażdżony czosnek rozcieramy z cukrem i sosem rybnym. Następnie dodajemy wodę i sos sojowy. Mieszamy do połączenia składników. Mięso z kurczaka (pół na pół z piersi u udek) kroimy z grubą kostkę, dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
2. Do blendera wkładamy orzeszki ziemne, cebulę, imbir i czosnek. Dodajemy olej i całość na jednolita lecz lekko grudkowatą pastę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy masę przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy cukier, ostrą paprykę i mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 6 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
3. Zamarynowane mięso nabijamy na bambusowe patyczki. Sataye pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 -5 minut z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 06.01.2014 13:57
rewelacja bardzo dobre:)
Kuchenka 20.12.2013 12:57
o coś nowego :)
ZEWA 07.05.2013 08:23
bardzo fajne i na pewno smaczne.
agnieszka214 19.03.2013 15:34
pysznie wyglada super smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak