Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek królewski

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
cukier 10 dag
miód 2 łyżka
margaryna 18 dag
jajko 2 szt
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
Masa budyniowa:
mleko 1/2 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemiaczana 2 łyżka
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1/2 szt
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: placek królewski

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy placek piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.

Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem . Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 27.06.2013 05:27
fajne ciacho
reniatka 24.06.2013 12:51
super ciasto
Barbara/zuza22_85 13.09.2012 10:26
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak