Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza szarlotka!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
margaryna 1 sztuka
jajko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżki
jabłka 1 kg
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier drobny 4 łyżki
mleko 3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza szarlotka!

Mąkę przesiać, dodać margarynę, 1 jajko i 2 żółtka. Dodać przesiany cukier puder oraz proszek do pieczenia i śmietanę. Z tych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną schłodzić w lodówce, a drugą w zamrażarce (2 godziny).

Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem, ponakłuwać widelcem i oprószyć bułką tartą. Jabłka pokrojone w ósemki ułożyć na cieście.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Z 2 opakowań budyniu, mleka i 4 łyżek cukru ugotować budyń. Gotowy budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na grubych oczkach.

Piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnika.

Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, choć niekoniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 17.09.2012 10:49
apetyczna
Andysz 13.09.2012 09:52
rewelacyjna';)
Amellia 13.09.2012 08:55
pycha
treonina 12.09.2012 23:41
wspaniała!
Dorota59 12.09.2012 22:52
bardzo smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak