Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z gałką muszkatołową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kilogram
mąka ziemniaczana 1/4 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z gałką muszkatołową

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy gałkę muszkatołową. Ugniecione ziemniaki dzielimy na 4 równe części. 1/4 ziemniaków odkładamy i do pustego miejsca nasypujemy tyle mąki ziemniaczanej co 1/4 ziemniaków. Z powrotem dodajemy odłożone ziemniaki i ręcznie wyrabiamy masę ziemniaczaną. W garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości piłki golfowej, lekko je spłaszczamy i robimy na środku charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo 2-3 minuty. Podajemy z sosem mięsnym lub masłem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 27.08.2013 14:55
ale kształtne wow ":)
EmciaPichci 10.06.2013 12:00
pięknie Ci wyszły!
pestka 21.04.2013 08:14
całe wieki robię kluski śląskie - ale nigdy z gałką muszkatołowa - bardzo ciekawy pomysł , muszę go wyprobować
Jodaj 13.12.2012 11:00
super :) uwielbiam kluski śląskie :)
Lemon 12.09.2012 18:10
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak