Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
wędzona szynka 4 plastry
bryndza 50 g
suszone pomidory 6 sztuk
bazylia 1 pęczek
rukola 1 garść
oliwa 0,5 szklanki
małe ziemniaki 400 g
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
miód 1 łyżka
musztarda w proszku 1 łyżka
cebula czerwona 0,25 sztuki
cebula 0,25 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką

Kroki postępowania

1
Bryndzę, pomidory i bazylię miksujemy w malakserze z odrobiną oleju lub oliwy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy płat smarujemy wcześniej przygotowaną masą, przykrywamy plastrami szynki i zwijamy, formując z nich małe roladki.
Krok 1 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto
2
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy roladki przez 25-30 minut.
Krok 2 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto
3
Upieczone roladki po ostygnięciu kroimy na plasterki.
Krok 3 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto
4
Ziemniaki czyścimy i gotujemy w całości w wodzie przez 10 minut. Następnie kroimy je w ćwiartki, przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy je oliwą i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Krok 4 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto
5
Czas na przygotowanie sosu – sok z cytryny mieszkamy z oliwą, miodem i musztardą w proszku aż do uzyskania gładkiego sosu. Aby miód lepiej się rozpuścił, możemy go wcześniej lekko podgrzać.
Krok 5 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto
6
Czas na przygotowanie sałatki z upieczonych wcześniej ziemniaków – dodajemy do nich pokrojoną na cienkie plasterki cebulę, rukolę i lekko mieszkamy dodając jednocześnie sos.
Krok 6 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto
7
Na talerzu ładnie układamy roladki, a obok nich kładziemy sałatkę z ziemniaków.
Krok 7 - Roladki z kurczaka i bryndzy z ziemniaczaną sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.04.2014 22:11
fajnie wyszło ... bardzo smacznie wygląda
Grażyna13 01.04.2014 11:09
Super przepis :)
Dorota59 12.10.2012 19:24
wspaniałe
hahanka 23.09.2012 21:12
wygląda przepysznie
BernadettaP 13.09.2012 09:43
Cudne smaki i do tego bajecznie podane :)
teresa18 12.09.2012 18:46
pyszne cudeńka
malinka18 12.09.2012 17:22
pięknie wygląda i na pewno musi być bardzo pyszne...a do tego wykwintne!w sam raz na uroczysty obiad lub kolację!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak