Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Canneloni z mięsem mielonym

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Canneloni to bardzo popularny makaron włoski, który swoim kształtem przypomina rurki o średnicy ok. 3 cm. Ze względu na możliwość jego nadziewania przeróżnymi farszami, stanowi świetną propozycję obiadową dla całej rodziny.

Składniki:

makaron canneloni 25 dag
mięso mielone 50 dag
cebula 1 sztuka
ser żółty 10 dag
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pomidory bez skóry 1 puszka
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
Oregano suszone Prymat 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka
masło 5 dag
mąka 3 łyżki
mleko 2,5 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Canneloni z mięsem mielonym

Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, dodać mąkę i mieszać tak aby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Sos pomidorowy: Podsmażyć czosnek z suszonymi ziołami na oliwie. Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić drewnianą łyżką. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać sól i pieprz. 1/3 sosu odlać. 2/3 zostawić.

Canneloni: Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i smażyć 20 minut. Dodać zmiażdżony czosnek oraz 2/3 sosu pomidorowego. Wszystko dobrze wymieszać i podgotować jeszcze chwilę. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowy farsz ostudzić. Rurki makaronowe napełniamy farszem i układamy warstwowo w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Całość polać obficie sosem beszamelowym i zapiekać pod przykryciem 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie posypać startym serem i zapiekać bez pokrywy przez kolejne 20 minut. Przed podaniem polać sosem pomidorowym, zostawionym wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 31.08.2013 20:40
świetny przepis
agnieszka214 06.08.2013 20:02
danie wato sprobowac
Adamorek 12.09.2012 14:38
często robię na kolacje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak