Przepis i sposób przygotowania na: Canneloni z mięsem mielonym
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, dodać mąkę i mieszać tak aby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Sos pomidorowy: Podsmażyć czosnek z suszonymi ziołami na oliwie. Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić drewnianą łyżką. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać sól i pieprz. 1/3 sosu odlać. 2/3 zostawić.
Canneloni: Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i smażyć 20 minut. Dodać zmiażdżony czosnek oraz 2/3 sosu pomidorowego. Wszystko dobrze wymieszać i podgotować jeszcze chwilę. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowy farsz ostudzić. Rurki makaronowe napełniamy farszem i układamy warstwowo w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Całość polać obficie sosem beszamelowym i zapiekać pod przykryciem 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie posypać startym serem i zapiekać bez pokrywy przez kolejne 20 minut. Przed podaniem polać sosem pomidorowym, zostawionym wcześniej.