Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowy sos do mięs

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
czosnek z chilli 6 ząbków
średni pomidor 1 sztuka
seler 1 gałązka
sól
pieprz
curry 3/4 łyżeczki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy sos do mięs

Paprykę ułożyć na grillu i mocno spiec, następnie gorące włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i zaczekać kilka minut, następnie zdjąć skórkę, usunąć pestki.
Czerwoną paprykę zmiksować na gładko razem z 1 obranym ze skórki pomidorem i dwoma ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką oliwy. Zmiksowaną masę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć do słoiczka.
Zieloną paprykę zmiksować z selerem, dwoma ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką oliwy, następnie masę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć na czerwoną masę.
Żółtą paprykę zmiksować z czosnkiem i oliwą, gładką masę doprawić curry, solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć na masę zieloną. Gotową pastę schłodzić i podawać do grillowanego mięsa lub dodatek do wędlin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak