Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 12,5 dag
sól do ciasta
olej 1 łyżka
pory 80 dag
mąka 1 łyżka
śmietana 100 ml
mleko 100 ml
jaja 4 sztuki
sól i pieprz do smaku
boczek 12,5 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami

Mąkę wysypać do miski, dodać kawałki masła oraz sól i dobrze wyrobić. Dodać 2-3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, podsmażyć w nim pokrojony w kostkę boczek. Dodać pory pokrojone w cienkie paseczki i poddusić. Dodać mąkę i doprawić.
Rozwałkować ciasto i przełożyć je do formy o średnicy ok. 28 cm, ponakłuwać widelcem.
Masę z porów rozłożyć równomiernie na cieście.
Mleko, śmietanę, jaja, sól i pieprz rozbełtać razem i polać nimi pory.
Piec 40 minut w temperaturze 225 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 12.09.2012 11:27
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak