Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 80 dag
sól i pieprz do smaku
cebula 2
olej 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 2
przecier pomidorowy 2 łyżki
pomidor 2
listki szałwii 2
białe wino 200 ml
boczek 5 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z warzywami

Mięso posolić bardzo lekko, za to mocniej popieprzyć i dobrze natrzeć estraonem z każdej strony.
Boczek pokroić w kostkę, a czosnek i cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w podłużne paski. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przy ostatnim obracaniu dodać boczek, czosnek i cebulę, paprykę i dobrze poddusić.
Potem dodać pomidory i przecier, dobrze poddusić, podlać winem i przyprawić. Dusić jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Wyjąć mięso, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i podawać z powstałym sosem warzywnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak