Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapustka staropolska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiszonej kapusty 3/4 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
groch 3/4 łuskany
olej do smażenia 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapustka staropolska

Groch wypłukać, zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę. Przelać do garnka i
w razie potrzeby dolać tyle wody aby przykryła groch, gotować do miękkości
na wolnym ogniu. Zestawić, przetrzeć przez sito. Kapustę spróbuj, gdyby była
za kwaśna trzeba wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnać i posiekać nożem.
Zalać wrzącą wodą, (ja dodaję jeszcze trochę oleju) i gotować na małym ogniu
do miękkości. Następnie wymieszać kapustę z przetartym grochem. Cebulę
smażyć na oleju lub maśle, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce
do następnego dnia. Przed podaniem mocno podgrzać na średnim ogniu, często
trzeba mieszać bo łatwo się przypala.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 20.03.2012 20:34
dobre
ewelinapac 13.12.2010 13:42
smaczna
Smakosz6 31.08.2010 14:50
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak