Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruzińskie kiełbaski

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowa łopatka 500 g
granat 1 sztuka
kminek Prymat 2 łyżeczki
nasiona kolendry 2 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
pietruszka naciowa 1 pęczek
nać kolendry 1 pęczek
sól 3 łyżeczki
jelita wieprzowe 2,5 metra
cebula 2 sztuki
karkówka 500 wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie kiełbaski

1. Kminek, nasiona kolendry, czarnuszkę i goździki ucieramy w moździerzu lub mielimy. Mięso kroimy w grubą kostkę, zasypujemy zmielonymi przyprawami i startą gałką muszkatołową, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Nie solimy! Całość dokładnie mieszamy by mięso było równomiernie obtoczone w przyprawach i chowamy do lodówki na 12 godzin.
2. Jelita wieprzowe płuczemy i moczymy przez około 1 godzinę.
3.Mięso przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach (7mm), dodajemy sok z granatu i drobno posiekane: cebulę, kolendrę i pietruszkę. Masę solimy i dokładnie wyrabiamy tak, by wszystkie składniki się połączyły.
4. Masą napełniamy jelita formując kiełbaski o długości ok. 20 cm. Usuwamy nadmiar powierza przekuwając jelito szpilką.
5. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę a następnie zmniejszamy ogień. Kiełbaski parzymy przez 20 minut w prawie wrzącej wodzie.
6. Sparzone kiełbaski można piec w piekarniku lub na grillu - czas pieczenia nie mniej jak 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.02.2014 13:09
przepis bardzo przydatny :)
Bernadeta1 14.10.2012 01:06
Trochę jak na moje zdolności skomplikowane ale na pewno smakuje rewelacyjnie
Bernadeta1 14.10.2012 01:04
Trochę jak na moje zdolności skomplikowane ale na pewno smakuje rewelacyjnie
ziutula
ziutula 11.09.2012 11:50
ale smakowite...super...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak