Chałka z chrupiącą kruszonką

Chałka z chrupiącą kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 gram
  • drożdże

    40 gram
  • mleko

    125 mililitr
  • cukier

    6 łyżka
  • woda

    5 łyżka
  • masło

    70 gram
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i pozostawić na krótko do podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, podrośnięte drożdże, mleko, wodę, roztopione masło i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier rozetrzeć palcami ze schłodzonym masłem, do uzyskania sypkiej konsystencji. Gdy ciasto podrośnie wyłożyć je na stolnicę, chwilę ugnieść i podzielić na 4 równe części. Z każdej części utoczyć długi wałek. Zlepić końce ciasta i spleść w ciasny warkocz, chowając końcówki do spodu. Tak przygotowaną chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka i termoobieg) lub do 180 stopi (dolna grzałka) przez około 20-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

26.05.2016 17:09
smaczna chałka

Angelika10

18.10.2013 08:33
musi być bardzo dobra

Lis

01.09.2013 12:59
Mmmm...chałka, będę musiała dzisiaj zrobić:)

Madziela

09.06.2013 12:42
gogrzej jeśli temperature mozna ustawic tylko na obie grzałki jednoczesnie albo którąś z nich nie mając wpływu na temperaturę w piekarniku ale przepis jest bardzo czytelnie opisany :) spróbuje - mam nadzieje ze mi sie uda taka pyszna chałka :)

EmciaPichci

04.06.2013 09:23
taką chałkę mogę jeść tonami!

Kate131

17.02.2013 10:37
pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat