Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki po burgundzku a la Biceps

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ślimaki 20 sztuk
masło 100 g
pietruszka zielona 1/2 pęczka
sól do smaku
włoszczyzna 500 g
sól 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki po burgundzku a la Biceps

Kroki postępowania

1
Rozpoczynamy od przygotowania masełka, którym będziemy zalepiać muszle. W mikserze siekamy natkę pietruszki ze słodką cebulką.
Krok 1 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
2
Dodajemy miękkie masło oraz przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Krok 2 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
3
Mieszamy wyrabiając jednolita masę.
Krok 3 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
4
Wypróżnione winniczki polewamy octem. Ślimaki powinny schować się w skorupach wydzielając ogromne ilości śluzu. Schowane w muszlach wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 10 minut.
Krok 4 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
5
Następnie mięczaki wyjmujemy z muszli. Kroimy mniej więcej po połowie pozbywając się worka trzewiowego (jadalna jest noga, zaś „to” co siedzi w głębi muszli to jest właśnie worek trzewiowy). Wykrojone mięczaki dokładnie myjemy.
Krok 5 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
6
W garnku zagotowujemy włoszczyznę z dodatkiem soli.
Krok 6 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
7
Wrzucamy tam ślimaki i gotujemy je około 2,5 godziny.
Krok 7 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
8
Puste muszle dokładnie myjemy.
Krok 8 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
9
Wrzucamy w oddzielnym garnku na wrzątek osolony 4 łyżkami soli i gotujemy kilkanaście minut. Ugotowane muszle studzimy.
Krok 9 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
10
Gdy mięso ze ślimaka się nam ugotuje wkładamy je z powrotem do muszli.
Krok 10 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
11
Otwór zalepiamy przyrządzonym masełkiem.
Krok 11 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
12
Tak przygotowane ślimaki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Krok 12 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
13
Pieczemy około 6-7 minut.
Krok 13 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto
14
Podajemy z grzankami lub same z masełkiem jako przekąskę. Smacznego.
Krok 14 - Ślimaki po burgundzku a la Biceps foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 27.04.2014 16:24
Uwielbiam takie :)
Anna133 27.08.2013 16:45
o wow ,słów mi brak , danie piekne ,ale czy ja bym to zjadła >
iza0823 31.05.2013 21:12
świetny przepis
pacpaw 20.02.2013 17:56
ślimaki trzeba wypróżnić. Ja je najpierw trzymałem "na wybiegu" i karmiłem miętą, a potem kilka dni głodziłem. Długość głodzenia określałem na podstawie odchodów. Jak ich nie było uznałem, że są wypróżnione.
SmacznaPyza 20.02.2013 13:51
a jak je przygotować przed przyrządzaniem - przez kilka dni chyba nie powinny nic jeść ?
M. Monroe 11.11.2012 13:22
bardzo dokładny i fachowy przepis. głos oddany!
ALAGOR 16.10.2012 11:19
ten gość nie przestaje mnie zadziwiać ;D
Rafał10 19.09.2012 08:55
Ślimaki jadłam raz u cioci we Francji, ale były one kupowane w sklepie. Jak dla mnie w smaku jak gumowy kurczak :) Ale warto wypróbować przepis samemu...
polly66 14.09.2012 18:58
ee, a już myślałam, że tym bicepsem pracowałeś przy uśmiercaniu ślimaków :P
pacpaw 13.09.2012 22:28
@Jolanta z ogródka wiejskiego. Podkarmiłem je jeszcze listkami mięty. Do końca maja możemy zbierać w polu. Później są pod ochroną i trzeba kupować z hodowli. @polly66 Biceps to znajomy, dzięki któremu przepis ten powstał. Poniekąd on mnie nakręcił na te ślimaki
reniatka 13.09.2012 17:37
wow jeszcze nigdy nie jadlam slimakow
Jolanta_P-S 13.09.2012 16:44
Skąd wziąłeś ślimaki?
polly66 12.09.2012 10:45
ten biceps mnie intryguje;> znaczy się porządek w ogródku - ślimaki na talerzu XD
aginaa 11.09.2012 22:37
fajne
pacpaw 11.09.2012 22:21
@Aga pierwszy raz nie chciałem przesadzać z ilością. Nie byłem pewny efektu końcowego. Następnym razem ślimaków będzie więcej, a te 20 sztuk spokojnie nasyci 2 średnio głodne osoby.
hahanka 11.09.2012 19:58
biedne ślimaczki;)
Cukiereczek13 11.09.2012 12:32
nie jadłam nigdy ślimaków, chętnie bym spróbowała :) ale faktycznie nakład pracy bardzo duży :)
Aga20 11.09.2012 09:34
Super przepis. Ślimaki jadłam tylko morskie. Tylko troszkę dużo przygotowywania jak na kilka kęsów. Podziwiam cierpliwość;)
Beatris 11.09.2012 09:03
A ja z chęcią posmakowałabym, bo nigdy nie jadłam ślimaków.
gosia561 10.09.2012 23:37
chyba się do nich nie przekonam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak