Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z papierówek i moreli

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papierówki 2,5 kg
morele 500 kg
cukier 500 kg
otarta skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z papierówek i moreli

Papierówki obieramy i przekrajamy na pół. Wykrajamy gniazda nasienne. Morele obkrajamy wokół pestki. Wszystko wkaładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż jabłka się rozlecą. Często mieszamy.

Blenderem w garnku rozdrabniamy dżem na gładki mus. Wsypujemy cukier, otartą skórkę z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze aż nabierze złotego koloru. Gorącym dżemem napełniamy wymyte i wyparzone słoiczki.Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 10.09.2012 19:17
zapewne pyszne
Justyna87 10.09.2012 18:03
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak