Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z KURCZAKIEM

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 g
żółtko jajek 1
masło zimne 100 g
woda zimna 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Farsz:
pierś z kurczaka 500 g
papryka czerwona 1
cebula biała 1
ząbek czosnku 1
pietruszka zielona 1 łyżeczka
masło 15 g
oliwa 1 łyżka
sól szczypta
sos
śmietana 18 proc 120 ml
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczka
jajko 1
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z KURCZAKIEM

Ciasto: składniki na ciasto wyrobić. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do lekko natłuszczonej olejem formy na tartę. Ciasto nakłuć widelcem i dodatkowo przykryć papierem do pieczenia oraz wysypać grochem/fasolą, aby uniknąć wybrzuszenia ciasta. Tak przygotowane ciasto podpiekać 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto, ściągnąć papier i wyłożyć farsz.

Farsz: na patelni, na maśle z dodatkiem oliwy przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a gdy mięso się podsmaży dodać paprykę, również pokrojoną w kostkę. Całość doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem, a także posiekaną drobno pietruszką. Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty. A na farsz wylać sos.

Sos: zmiksować ze sobą śmietanę, koncentrat oraz jajko; można doprawić dodatkowo tymiankiem. Sos wylać na wyłożony na spód ciasta farsz. Wszystko piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 29.05.2013 20:15
bardzo dobre
Kasia1709 10.09.2012 18:49
To naprawdę prosty przepis, szczerze polecam!
hahanka 10.09.2012 17:39
Pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak