Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny omlet

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 8 łyżek
jajko 4
margaryna 3 łyżki
ryż 25 dag
mięso mielone 50 dag
cebula 2
ząbki czosnku 2
tymianek 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
oliwki nadziewane papryką 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny omlet

Ryż gotować w osolonej wodzie około 20 minut pod przykryciem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oliwki pokroić w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać margarynę, wrzucić czosnek i cebulę, dusić. Dodać mięso mielone, podsmażyć mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Ryż osączyć, dodać do mięsa mielonego, wrzucić oliwki. Wszystko delikatnie wymieszać.
Jajka rozbełtać z mlekiem, lekko ubijając widelcem, polać masę mięsno-ryżową na patelni. Omlet smażyć na małym ogniu, tak długo, aż dobrze się zetnie. Przed podaniem można posypać omlet natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 11.09.2012 08:01
mmmmmm super;)
Agnieszka_B 11.09.2012 07:05
Zapowiada się bardzo smacznie :)
Aleksandra15 10.09.2012 17:24
Ciekawy przepis ;-)
V_kuchareczka 10.09.2012 17:20
Rewelacja
wiola333 10.09.2012 16:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak