Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy świat

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 25 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały 1 opakowanie
Piana:
białko 7 sztuk
ocet 1 łyżeczka
cukier puder 30 dag
Masa malinowa:
maliny świeże 70 dag
galaretki malinowe 2 sztuki
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy pół opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki
woda 1/3 (wrząca)
woda zimna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy świat

Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Gdy będzie już dość fajnie utarta masa dodać mąkę przesiana przez sito z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 części. Tak powstałe dwa ciasta wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia brytfanny. Białka ubijać ok. 5 minut, dodać cukier puder i łyżeczkę octu. Ubijać cały czas aż powstanie super gęsta piana. Podzielić na dwie części i wyłożyć na ciasta. Posypać migdałami oba ciasta i piec na złoty kolor w piekarniku. MASA MALINOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i mieszać. Odstawić na 5 minut. Kremówkę ubijać, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać pod koniec żelatynę. Mieszać dalej. Połowę masy wyłożyć na jeden placek. Następnie galaretkę ledwie tężejącą wymieszać mikserem z malinami. Dać do zamrażalki na ok. 5 minut. Wyjąć i wyłożyć na placek. Później wyłożyć drugą część kremówki. Przykryć drugim ciastem. Odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Solek 10.09.2012 18:17
Teraz mam na to ochotę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak