Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki z ryżowym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 10 liści
ryż 1 szklanka
wywar mięsny 2,5 szklanki
marchewka 2 sztuki
por 1 liść
masło 3 łyżki
tymianek 1/2 łyżki
sól i pieprz do smaku
jajko 2
mąka 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z ryżowym farszem

Na rozgrzanym maśle (2 łyżki) zeszklić cebulę, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, a następnie ryż. Chwilę podsmażyć i zalać wywarem. Gotować, aż ryż wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić i połączyć z jajkami oraz posiekanym tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.
Liście kapusty sparzyć ostrożnie we wrzątku, skroić grubsze nerwy. Na liście nakładać porcje ryżowego farszu i zawijać. Liść pora również sparzyć i pociąć go na długie paski. Związać nimi paczuszki. Gotowe ułożyć w garnku, zalać osolonym wrzątkiem tak, aby je zakryć i gotować pod przykryciem ok. 20 min.
Do rondla wlać 0,5 l wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Z masła (1 łyżka) i mąki przyrządzić zasmażkę i zaciągnąć nią pomidorowy sos. Polać nim gotowe danie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 10.09.2012 19:20
rewelacja!
agam26 10.09.2012 14:30
wyglądają mniam
Małgorzata106 10.09.2012 14:16
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak