Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciepłe lody nie tylko dla małych dzieci

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duże białka jaj 3
cukier drobny 1i 3/4 szklanki
ekstrakt waniliowy łyżeczka
wody 1/4 szklanki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciepłe lody nie tylko dla małych dzieci

Do metalowej wysokiej miski wlałam wodę i białka .Wsypałam cukier i zaczęłam ubijać mikserem około minuty. W garnku zagotowałam wodę i umieściłam w niej miskę z masą. Miska nie powinna dotykać powierzchni wody, tylko ogrzewać się od pary. Zmniejszamy ogień (woda cały czas się gotuje) i miksowałam masę równo przez 12 minut.

Powstała gęsta masa, wlałam esencję, która wmiksowałam. Przełożyłam masę do woreczka cukierniczego. Wyciskałam po porcji masy do rożków wafelkowych. Udekorowałam gotową polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kaja35 10.09.2012 08:19
super
Kasia35 10.09.2012 07:50
ciekawy pomysł na lody :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak