Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bruschetta klasyczna

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 2 sztuki
oliwa
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
parmezan starty
ciabatta 2 sztuka
bazylia 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Bruschetta klasyczna

Ciabattę kroimy na pół, układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry). Można również usunąć pestki z sokiem, jednak jeżeli są bardzo smaczne pomidory, to szkoda marnować jakąkolwiek ich część. Do pokrojonych pomidorów dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekane listki bazylii. Całość w misce skrapiam oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bruschetty około 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.01.2013 12:44
super pycha!
Juleczka20 09.12.2012 07:18
pycha
Magda60 05.12.2012 22:12
czesto je robie
Aleksandra15 11.09.2012 11:50
Na pewno jest smaczna ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak