Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto murzynkowe z orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
cukier 2 szklanki
mąka 2 szklanki
margaryna 1 koatka
woda 0,5 szklanki
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
Biszkopt
jajko 4
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
masa
śmietana 30% 0,5 l
cukeir puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzeczki
reszta:
powidła
płatki migdałowe
orzechy włoskie 3 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto murzynkowe z orzechami

Ciasto:
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przeciąć na pół.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodac żółtka i zmiksować. Nastepnie dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz orzechy i wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.
Masa:
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na puch, dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Zmiksować.
Ciasto posmarować powidłami i przyłożyć biszkoptem orzechowym, posmarować masa i przyłożyć druga czescią ciasta. Na wierzchu zrobić wzorki masa i posypać płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 09.09.2012 11:15
Trochę roboty ale pewno będzie świetny.
cooleczka 09.09.2012 11:01
takiego murzynka jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak