Bakłażany z mozzarellą

Bakłażany z mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1/2 szt
  • mozarella

    3 opakowania
  • cytryny

    3 szt
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • czosnek

    6 ząbek
  • oliwa z oliwek

    do smażenia
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • chilli

    do smaku
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy. Z cytryn ścieramy skórkę, którą mieszamy z 5 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekaną pietruszką oraz solą. Na blasze rozkładamy plastry bakłażana, na których umieszczamy plastry mozzarelli, pietruszkę, kolejną warstwę bakłażana i zapiekamy przez 10 min.
Przyrządzamy sos:
posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. Sos wykładamy na półmisek, a na nim układamy zapieczone bakłażany.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zuzanna_z

23.04.2012 12:21
fajne

Agnik

04.10.2011 16:37
super

BernadettaP

07.09.2011 08:11
Brzmi smakowicie :-)

KasiaK90

04.06.2011 10:42
super

tomek18

20.03.2011 09:01
pycha

pioge7

25.01.2011 16:03
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat