Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kapustą lub też gołąbki bez zawijania

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso drobiowo-wieprzo 500 g
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
suszone pomidory z czosnkiem łyżeczka
biała kapusta 500 g
zarodki pszenne do panierowania
sos
przecier pomidorowy 500 ml
mała cebulka
mąka łyżka
masło 2 łyżki
kostka rosołowa
woda szklanka
pieprz młotkowany

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kapustą lub też gołąbki bez zawijania

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką. Zaparzoną kapustę przekładamy do durszlaka i odciskamy z nadmiaru wody.

W drugiej misce łączymy mięso, jajko, tartą bułkę i przyprawy. Dodajemy sparzoną kapustę i dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Rękoma maczanymi w wodzie formujemy średniej wielkości, lekko spłaszczone kotleciki. Obtaczamy w zarodkach pszennych. Na patelnię wylewamy tyle oleju aby zakryte było dno. Układamy kotleciki i smazymy aż się zrumienią z obu stron. Przekłądamy do szerkoiego garnka.

Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy jak zasmażkę. Wlewamy stopniowo wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Mieszamy i rozgniatamy ewentualne grudki. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy drobniutko posiekaną cebulkę. Chwilę dusimy po czym przelewamy sos do kotlecików. Doprawiamy pieprzem młotkowanym i odrobina cukru. Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut w tym czasie gołąbki wchłoną część sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 08.09.2012 22:16
pycha
adelajda 08.09.2012 20:52
szybkie fajne danie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak