Babka z polewą rumową

Babka z polewą rumową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1/4 szkl.
  • jajka

    3 szt.
  • mleko

    1 szkl.
  • mąka pszenna

    4 szkl.
  • proszek do piecz

    2 łyż.
  • olejek rumowy

    1 szt.
  • cukier

    4 łyż.
  • mleko

    3 łyż.
  • kakao

    2 łyż.
  • masło

    1 łyż.
  • Polewa:

    (rumowa)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto: Margarynę rozmiksuj z cukrem. Białka oddziel od żółtek, i dodawaj po jednym żółtku miksując. Dodaj 2 łyżeczki proszku, wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj przesianą mąkę na przemian z mlekiem, miksując. Dodawaj stopniowo ubite białko cały czas miksując. Gotową masę przelej do okrągłej foremki lub prodiża. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 1 godzinę. Polewa: Wszystkie składniki polewy zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Masą posmaruj wystudzoną babkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

29.11.2010 18:29
Sorry, za pomyłkę, chodziło mi o tą powyższą babkę.

gusia1000

29.11.2010 18:28
Dobry sos.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat