Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana papryka z miodem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 3,5 kg
Zalewa:
woda 15 szklanek
ocet 3 szklanki
cukier 9 łyżek
sól kamienna 3 łyżki
miód 1 szklanka
przyprawy
Gorczyca biała cała Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryka z miodem

Zagotowujemy wodę z octem. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól i cukier. Wlewamy miód. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Studzimy zalewę.

Paprykę przekrajamy na pół i wyjmujemy środek z pestkami. Kroimy paprykę wzdłuż na kawałki. Do umytych i wyparzonych słoików wsypujemy po 0,5 łyżeczki nasion gorczycy, wkładamy liść laurowy i kilka ziaren pieprzu. Układamy ścisło kawałki papryki i zalewamy wystudzona zalewą. Na wierzch wlewamy po łyżce oleju. Zakręcamy. Wstawiamy słoiki do gotującej się w garnku wody i wekujemy około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewela 07.09.2012 21:14
A z czym to jadasz? Nigdy nie robiłam papryki w słoiki, ale może warto spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak