Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy w placku ziemniaczanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 5 plastrów
ziemniaki 6 sztuk
mąka pszenna
jajko 3 sztuki
czosnek 1 ząbek
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy w placku ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach (oczywiście ziemniaki najpierw obieramy i myjemy). Dodajemy dwa jajka i mąkę - tak żeby masa była gęsta i się posklejała.
Solimy, pieprzymy i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Krok 1 - Schabowy w placku ziemniaczanym foto
2
Mięso umieszczamy w torebce foliowej i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Maczamy je z obu stron w jajku.
Krok 2 - Schabowy w placku ziemniaczanym foto
3
Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy masę ziemniaczaną, tak jakbyśmy smażyli placki, na nie kładziemy kotlety i przykrywamy kolejną masą ziemniaczaną. Smażymy dość długo, kontrolując aby się nie przypaliło. Delikatnie przekładamy na drugą stronę.
Krok 3 - Schabowy w placku ziemniaczanym foto
4
Gotowe:) Smacznego!
Krok 4 - Schabowy w placku ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka18 07.09.2012 20:57
całkiem fajny przepis.do tego suróweczka i obiad gotowy...
ewelina/bunia 07.09.2012 19:34
super
Konczi 07.09.2012 19:16
ciekawe i pewnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak