Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki zapiekane z bekonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 2 szklanki
woda 2 szklanki
jajko 3 sztuki
sól do smaku
bekon 0,5 kg
majonez 250 ml
ketchup 250 ml
papryka czerwona 2 sztuki
natka pietruszki do smaku
ser gouda 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane z bekonem

Placki na naleśniki przygotowuję identycznie jak w moim poprzednim przepisie na naleśniki z dżemem morelowym, który znajdziecie tutaj
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/243075/nalesniki-z-dzemem-morelowym.html. Dla przypomnienia: do miski wbijam jaja, dodaje mleko i roztrzepuje. Następnie dodaje mąkę, sól i mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję wodę i mieszam, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto rozlewam małą chochelką na rozgrzaną patelnię i delikatnie rozprowadzam. Kiedy ciasto delikatnie odstaje od brzegu obracam je na drugą stronę.
Tak przygotowane placki w środku smaruję majonezem i układam na niego grubo krojone plastry bekonu i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Naleśniki zawijam i układam na blacie żaroodpornym, posypuję startym serem żółtym i wkładam na 15 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu naleśniki polewam ketchupem i posypuję pokrojoną drobno natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.05.2013 11:55
też bardzo smaczne
Betka 12.11.2012 13:48
świetny pomysł na naleśniki podawane nie tylko na słodko;)
mamusia1 13.09.2012 17:32
zaskakujące połączenie!
halina17 07.09.2012 21:43
Smaczne naleśniki.
ziutula
ziutula 07.09.2012 16:55
z bekonem chyba się skuszę...
Justyna28 07.09.2012 16:55
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak