Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 4 kg
cukier 1,6 kg
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Przepis jest banalnie prosty i robię dżem na zimę w ten sposób już od kilku lat. Na działce zebrałem 4 kg porzeczek, na każdy kilogram porzeczek przeznaczam 0,4 kg cukru i 50 ml wody. Porzeczki myję i wrzucam do garnka, zalewam 200 ml wody i gotuję na średnim ogniu przyglądając się jak puszczają sok. Po około 2 godzinach gotowania zmniejszam ogień na minimalny i gotuję jeszcze około 2 godzin. Wieczorem porzeczki mają już jednolitą konsystencję i zostawiam je na noc do wystudzenia. Rano ponownie gotuję porzeczki na małym ogniu i stopniowo dodaję cukier, pół kilo co pół godziny i co jakiś czas intensywnie mieszam.
Krok 1 - Dżem z czarnej porzeczki foto
2
Po półtorej godziny gotowania ponownie zmniejszam ogień na minimalny i gotuję jeszcze godzinę. Dżem już świetnie smakuje i jeszcze ciepły przelewam do słoików, zakręcam i obracam do góry nogami do ostudzenia.
Krok 2 - Dżem z czarnej porzeczki foto
3
Dżem na zimę gotowy, jest idealny do kanapek, naleśników i ciast:) Od razu po ostudzeniu kosztuję z chlebkiem i jest przepyszny, smacznego
Krok 3 - Dżem z czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.09.2016 11:45
lubię taki dzem
Margo1 17.05.2013 11:55
wyszedł super
Betka 10.11.2012 22:00
do świeżutkiej bułeczki i kakao znakomite!;D
Stachu90 08.09.2012 11:36
dzemor nieziemski
sylwia / sytofala 07.09.2012 21:00
szkoda , że już po porzeczkach
Mati3 07.09.2012 17:05
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak