Przepis i sposób przygotowania na: " Tęczowa baba "
Ka?d? z galaretek gotujemy w mniejszej! ilo?ci wody , ni? to pisze na opakowaniu.
Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy ju? przestygnie do ka?dej z nich dodajemy po 2 ?y?ki jogurtu naturalnego.
Energicznie mieszamy do ca?kowitego rozpuszczenia.
Odstawiamy do lodówki ( ka?d? pojedynczo, w odst?pach co kilka minut ) i pilnujemy by nie st??a?a na twardo.
Po kilkunastu minutach gdy pierwsza z nich ju? zacznie krzepn?c , wyjmujemy i delikatnie miksujemy do uzyskania puszysto?ci.
Pierwsz? (u mnie agrestowa ) wlewamy do salaterki.
Wstawiamy do zamra?arnika.
W tym czasie miksujemy drug?
( u mnie truskawkowa ).
Wlewamy na st??a??! agrestow? warstw? .
Odstawiamy ponownie do zamra?arki.
Miksujemy trzeci? ( cytrynow? ) i tak jak za poprzednim razem wylewamy delikatnie na st??a??! czerwon? warstw?.
Pami?tajmy!!!
Ka?d? warstw? wlewamy osobno , tak by warstwa pod spodem byla ju? zastygni?ta!
Gór? posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Odstawiamy do st??enia
(najlepiej na kilka godzin! )
Wyci?gamy odwracaj?c naczynie na talerzu.
Delikatnie odrywamy foli?.
Podajemy np. keksem bitej ?mietany i ulubionymi owocami!
* Ilo?c sk?adników zale?y od wielko?ci naczynia w którym b?dziemy przygotowywac.
Dekorujemy bit? ?mietan? i kokosem!