Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
sól 1/4 szklanki
cukier 1 i 1/2 szklanki
ocet balsamiczny 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 400 g
cukinia 1 i 1/2 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii

Kroki postępowania

1
Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 6 godzin (ja przygotowałam wieczorem i przez całą noc cukinia sobie spokojnie puszczała sok).
Krok 1 - Ketchup z cukinii foto
2
Po tym czasie cukinię z cebulą gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut. Studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 2 - Ketchup z cukinii foto
3
Dosypujemy cukier, pieprz, słodką i ostrą paprykę, dolewamy ocet i dodajemy też koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Ketchup z cukinii foto
4
W międzyczasie przygotowujemy sobie słoiczki (myjemy, osuszamy i wyparzamy). Słoiczki napełniamy gorącym ketchupem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Krok 4 - Ketchup z cukinii foto
5
Jak ostygną odwracamy i sprawdzamy czy na pewno są dobrze zamknięte.
Krok 5 - Ketchup z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 02.10.2012 23:07
super pomysł..nie jadłem takiego
helen 05.09.2012 23:56
pięknie wygląda a o ketchupie z cukinie jeszcze nie słyszałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak