Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 Szklanki
woda 1 szklanka
szczypta soli
ser biały 35 dag
cebulka
sól i pieprz do smaku
Nadzienie: 80 dag
ziemniaki 80 ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Mąkę przesiać na stolnicę i zalać ją szklankę wrzątku. Pomieszać drewnianą łyżką i jak tylko lekko przestygnie zacząć od razu wyrabiać. Odrywać kawałek ciasta i rozwałkowywać resztę ciasta trzymać w ciepłym miejscu aby zbytnio się nie wystygło (może być przykryte miską). Cebulkę posypać wedetą i zeszklić na oleju. następnie dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków i sera białego. Całość dokładnie wyrobić dodając sól i dużo pieprzu świeżo mielonego. Powstałym nadzieniem wypełniać wycięte szklanką ciasto i dokładnie zlepiać brzegi. W razie konieczności dorobić ciasto. Pamiętając o ponownym zagotowaniu wody. Gotować ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 20.07.2012 17:04
uwielbiam je ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak