Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z cukinii

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
Makaron kolanka 200 g
papryka 0,5 szt
pomidor 1 szt
papryczka chili 1/4 szt
bazylia świeża 4 szt
masło 1 łyżka
sos
pikantna gorgonzola 25 g
śmietana 5 łyżka
mleko 2 łyżka
przecier pomidorowy 150 (kartonik)
cebula 1 cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z cukinii

Kroki postępowania

1
Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.

Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane chili.

Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojonego pomidora.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną bazylię.

Do całości dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

Cukinie myjemy i tniemy na cienkie plasterki.
Krok 1 - Lasagne z cukinii foto
2
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

Wykładamy je plastrami cukinii a na niej jedną warstwę nadzienia.

Postępujemy tak do wykorzystania wszystkich składników.
Krok 2 - Lasagne z cukinii foto
3
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy ser dodając do niego śmietanę i mleko.

Gdy całość się połączy zalewamy powstałym sosem lasagne.

Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)
Krok 3 - Lasagne z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 05.09.2012 13:06
bardzo smakowite wykorzystanie , nadmiaru cukinii :)
Mienta 05.09.2012 10:52
emeslive, dziękuje :)
emeslive 05.09.2012 10:45
Pomysłowe, smakowite i śliczne! Bardzo mi się podoba!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak