Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładana kostka cappuccino

5.0
(81)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY
jajko 4 sztuki
sól szczypta
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżeczki
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
BISZKOPT JASNY
jajko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta
mąka 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
NAPAR KAWOWY
woda 1 szklanka
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
cukier puder 4 łyżeczki
amaretto 2 łyżki
KREM
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
cukier 4 łyżki
śmietan fix 1 opakowanie
kakao do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładana kostka cappuccino

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Krok 1 - Przekładana kostka cappuccino foto
2
Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy spirytusem.
Krok 2 - Przekładana kostka cappuccino foto
3
Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Przekładana kostka cappuccino foto
4
Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny.
Krok 4 - Przekładana kostka cappuccino foto
5
Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix.
Krok 5 - Przekładana kostka cappuccino foto
6
Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4h. Smacznego !!
Krok 6 - Przekładana kostka cappuccino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.01.2017 14:30
Pyszne i kuszące ciastko;)
Edith85 17.08.2016 09:53
Fajne ciacho
sezamek 14.08.2016 16:06
pyszne ciacho
joannaa24 04.03.2016 16:12
Pyszne ciasto
Grazyna0211 13.12.2015 17:19
pyszne ciasto
Malgorzata549 15.07.2015 10:38
pyszny deser
Ada-Gaba 16.06.2015 17:34
fajny przepis
ben-ka 30.10.2014 08:15
Bardzo apetyczne ciasto.
IZABELA29 08.10.2014 12:10
pyszne ciasto nie tylko do kawki
Grażyna13 06.10.2014 20:01
Podoba mi się :)
Ania96 04.10.2014 12:28
zjadłabym chociaż jedną taką kostkę :)
Magda60 03.10.2014 13:24
swietnie podana
AGNIESZKA144 09.08.2014 11:08
smaczne ciasto
Stenka 03.08.2014 20:56
apetycznie wygląda
ben-ka 20.07.2014 10:13
Z chęcią bym spróbowała.
rutynka 02.07.2014 13:53
rewelacyjna kosteczka!
Monika78 30.05.2014 09:03
puszyste i delikatne - super
misiaczek-30 02.05.2014 19:14
muszę kiedyś zrobic )))
wirtualnykucharz 20.04.2014 18:29
pyszne ciasto
Ania321 19.04.2014 19:12
Z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Milena100 16.04.2014 15:12
smaczne i już
aginaa 16.04.2014 14:27
wspaniale ciasto
gusia1000 16.04.2014 00:51
Wygląda apetycznie i na pewno takie jest.
dorrota 15.04.2014 16:08
genialne ciacho:)
rosik93 15.04.2014 08:38
Mniam, zjadłbym takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak