selerowa zupa krem

selerowa zupa krem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

    70 dkg
  • masła

    3 łyżki
  • mąka

    łyżka
  • śmietana

    1 szklanka
  • wywar warzywny

    6 szklanki
  • żółtko jaja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Seler umyć, pokroić i udusić z dodatkiem 2 łyżek masła i 2-3 łyżek wywaru z warzyw(bulionu). Miękkie przetrzeć przez sito i połączyć z pozostałym wywarem (bulionem) Mąkę rozprowadzić śmietanką, wlać do zupy. Mieszając, zagotować ją. Potem zaprawić żółtkiem starannie roztartym z małą ilością zupy. Już nie gotować. Bułki pokroić w kostkę i lekko zrumienić w piekarniku, skrapiając pozostałym masłem. Zupę wlać do bulionówkę, oddzielnie serwować grzanki

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

annamariakowalczyk3

01.08.2010 08:40
ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat