Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi serowe z pomarańczą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 1 sztuka
olej 3 łyżki
sól do smaku
ser biały 1 kg
żółtko jajek 2 sztuki
aromat migdałowy do smaku
cukier wanilinowy do smaku
cukier kryształ 1/2 szklanki
śmietana 1 łyżka
pomarańcze 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi serowe z pomarańczą

Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka.

Wykonanie farszu: Ser dokładnie utrzeć z żółtkami, aromatem, cukrem (białym i wanilinowym) i śmietaną.

Na wycięte formy nałożyć farsz i zlepiać pierogi.

Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi polać śmietaną zmieszaną z cukrem wanilinowym i posypać pokrojoną pomarańczą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 08.09.2012 21:54
Takiej wersji pierogów na słodko jeszcze nie jadłam
Katarzyna40 04.09.2012 19:33
wysmienicie :)
GOSIA18 04.09.2012 09:32
ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak