Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polewka rybna

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryby(płotki,krasie,okonie) 1,5 kg
sok z cytryny i otarta skórka
Liść laurowy suszony Prymat 1-2
cebula biała
Goździki całe Prymat
śmietana 1 szklanka
żółtko jajek
sól, pieprz
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
Pieprz czarny mielony Prymat 3-4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: polewka rybna

Sprawione ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą skropić sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotować wywar (6 szklanek wody) z dodatkiem cebuli, korzeni, soku i skórki z cytryny. Do gorącego wywaru włożyć ryby, doprowadzić do wrzenia, a później na małym ogniu gotowa,c 10 min. Ryby wyjąć, wywar przecedzi. Z przestudzonych ryb wyjąc ości. Polowe ryb zmiksować z wywarem, pozostałe pokroić w kostkę. Śmietanę dokładnie rozbełtać z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, wymieszać, dodać pokrojone ryby, podgrzać, nie gotować. Podawać z ziemiankami z wody lub grzankami z czarnego chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 25.10.2012 19:04
tak mam zamiar właśnie skorzystać z tego przepisu:)
annamariakowalczyk3 01.08.2010 08:40
warto spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak