Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia ok 4-5 kg
cukier 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżki
wołowina 1/2 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej 1 łyżka
bulion cielęcy 2 kostki
woda 1 i 1/2 szklanki
suszone oregano 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziemniaki 5 sztuk
cukinia 1 sztuka
kukurydza konserwowa 150 g
brzoskwinie 5 sztuk
sól, pieprz
Ziele angielskie całe Prymat 1 ziarenko
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania dyni. Odcinamy ¼ części od góry (to będzie przykrywka). Z obu części usuwamy gąbczasty miąższ i pestki. Miąższ dyni nacinamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Wnętrze smarujemy oliwą i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika razem z blaszką.
Krok 1 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto
2
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pokrojoną w kostkę wołowinę smażymy na oleju, jak mięso zbrązowieje z każdej strony, zdejmujemy z patelni
Krok 2 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto
3
a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz posiekany ząbek czosnku.
Krok 3 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto
4
W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostki bulionowe. Wtedy dorzucamy wołowinę, cebulę z papryką i czosnkiem, doprawiamy oregano, solą i pieprzem, dorzucamy też listek i ziele i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Krok 4 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto
5
Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną „w paski” i pokrojoną w kostkę cukinię, odsączoną kukurydzę i obrane brzoskwinie, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i gotujemy przez kolejny kwadrans.
Krok 5 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto
6
Gulasz przekładamy do upieczonej dyni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez ok. 15 minut.
Krok 6 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto
7
Ja trochę zmarnowałam moją dynię, bo te pierwsze wstępne pieczeni trwało u mnie zbyt długo. Musiałam zając się dzieckiem i zamiast piec ją pół godziny i wyjąć z piekarnika, piekłam przez 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i dynia stała w nim przez jakąś godzinę. Była zdecydowanie za miękka. Udało mi się jeszcze upiec w niej gulasz, ale jak po pieczeniu chciałam całość przełożyć z blaszki na duży talerz, to niestety dynia nie wytrzymała i pękła, przez co sos wyciekł do blaszki, w której ją piekłam. Ale szczęśliwie gulasz został w środku, a sos był „do odzyskania”. Niemniej jednak danie wyszło przepyszne mimo drobnej wpadki :)
Krok 7 - Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 03.09.2012 19:57
oj zastanawiałam się jak wykorzystać dynie , ale moja jest za duża żeby weszła do piekarnika , muszę poszukać mniejszej . ale4 inspirujesz :)
ziutula
ziutula 03.09.2012 10:58
danie iście królewskie, pomysł smaczny...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak