Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z figami i daktylami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 3 dag
mąka żytnia 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z figami i daktylami

Ciasto: połączyć oba rodzaje mąki, dodać drożdże, można dodać odrobinę oleju. Wyrabiać, dolewając letniej wody, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Posypać mąką, włożyć do miseczki, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz - daktyle i figi miksujemy razem na jednolitą masę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać z niego kwadraty (lub koła, jak kto woli). Na kwadraty wykładać farsz i zalepiać na "koszyczki". Kiedy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Jest to bardzo słodki deser. Czasem dodaję czekoladę, ale po jednym takim pierogu na tydzień mam dosyć słodkiego. Idealne do czarnej kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak