Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wino śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3.5 kg
woda 2 litry
cukier 1 kg
matka drożdżowa 1
Kwas cytrynowy Prymat 2 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: wino śliwkowe

Śliwki drylujemy miażdżymy i zalewamy wrzątkiem.Kiedy masą ostygnie zalewamy ją drożdżami i odstawiamy na 2 dni.Po tym czasie sok musimy przesączyć przez wielokrotnie złożona gazę.Przelewamy postały płyn do gąsiora. Dolewamy również syrop powstały zagotowanej z wody i cukru.Odstawiamy do fermentacji. Gdy zauważymy osad należy zlać wino znad niego i przelać do butelek. Po tym czasie tym czasie wino powinno poleżeć około miesiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 29.11.2012 21:46
pyszne
Justyna87 08.10.2012 22:47
fajne%%%

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak