Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt piernikowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy
mleko
orzechy mielone
polewa mleczna
Biszkopt
cappuccino
masło kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt piernikowy

Biszkopt:
5 dużych jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
cukier waniliowy
szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać z kakao, łyżką przyprawy do piernika i proszkiem do pieczenia. Z białek z solą ubić pianę z cukrem waniliowym i zwykłym. Połączyć z żółtkami. Delikatnie wmieszać do sypkich składników. Ciasto bez grudek przelać do tortownicy z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w 180stopniach ok.35min.
Gotowy biszkopt przestudzić i przekroić na pół. Nasączyć naparem z kawy.
Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Zimny zmiksować z masłem na krem. Biszkopt smarować kremem i przełożyć. Polewę wstawić do ciepłej wody. Rozpuszczoną polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 02.09.2012 13:08
palce lizać
Hanna5 02.09.2012 12:15
smacznie wygląda
treonina 02.09.2012 11:51
wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak