Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt piernikowy
5 dużych jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
cukier waniliowy
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać z kakao, łyżką przyprawy do piernika i proszkiem do pieczenia. Z białek z solą ubić pianę z cukrem waniliowym i zwykłym. Połączyć z żółtkami. Delikatnie wmieszać do sypkich składników. Ciasto bez grudek przelać do tortownicy z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w 180stopniach ok.35min.
Gotowy biszkopt przestudzić i przekroić na pół. Nasączyć naparem z kawy.
Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Zimny zmiksować z masłem na krem. Biszkopt smarować kremem i przełożyć. Polewę wstawić do ciepłej wody. Rozpuszczoną polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Schłodzić.