Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykłe drożdżowe z węgierkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
masło 10 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
DODATKOWO:
śliwki węgierki
kruszonka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykłe drożdżowe z węgierkami

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać.
Resztę cukru utrzeć z żółtkami i dolać do przesianej wcześniej mąki, dodać rozczyn drożdżowy oraz stopione i przestudzone masło.
Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto wierzch posmarować białkiem jajka i ułożyć połówki śliwek.
Ciasto po ponownym wyrośnięciu już nadaje się do pieczenia ja jednak swoje posypałam kruszonką która została mi z wcześniejszego dnia więc nie podaję na nią przepisu.
Piec około 30 min w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 02.09.2012 10:50
Wspaniałe wspomnienia się wiążą z takim ciastem!
kulinarny smak 02.09.2012 08:09
ooo tak takie ciacho mi się marzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak