Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wołowina w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec wołowy 0,5 kg
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
majeranek 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
papryka 0,5 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wołowina w sosie

Udziec dzielimy na plastry, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek, liść laurowy, majeranek i ewentualnie kilka kulek ziela angielskiego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy 100 ml wody.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i dusimy do miękkości (ok. godziny)

Odlewamy powstały sos do rondelka, zagotowujemy i dodajemy cienko pokrojoną paprykę, ewentualnie doprawiamy jeszcze mieloną ostrą papryką do smaku. Kilka łyżek płynu odlewamy do malego naczynka w którym hartujemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną, dodajemy do rondelka i energicznie mieszamy, gotujemy kilka minut do zagęstnienia i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edita15 01.09.2012 17:44
super
ewka1978 01.09.2012 16:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak