Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada dyniowo-pomidorowa z cytrusami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2 kg
pomidory żółte 1 kg
pomarańcze 1 kg
cytryny 2-3 średnie
cukier żelujący 2:1 2 kg
sok marchwiowy 1 szkl.
galaretka pomarańczowa 2-3 op.
sok pomarańczowy 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada dyniowo-pomidorowa z cytrusami

Dynię obrać ze skóry, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić drobno lub utrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.
Wyszorować i sparzyć pomarańcze i cytryny - osuszyć i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok - dodać do dyni.
Wsypać cukier żelujący i dokłądnie wymieszać - nakryć i pozostawić na kilka godzin.
Pomidory sparzyć i zahartować zimną wodą - obrać ze skórki i drobno pokroić - dodać do dyni razem z sokiem pomarańczowym i marchewkowym - wymieszać.
Całość postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia (stale mieszając) i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Zmniejszyć płomień do minimalnego i dusić, aż warzywa się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje.
Gęstość marmolady sprawdzić wykładając łyżeczkę masy na zimny talerzyk - po chwili marmolada powinna zgęstnieć - można też włożyć na chwilę do lodówki.
Na koniec wsypać galaretki pomarańczowe i mieszać, aż się rozpuszczą.
Gorącą marmoladą napełnić (aż po brzeg) wyparzone słoiczki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć kocem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.09.2012 07:40
Niebanalny smak ;)
parysek10 01.09.2012 15:48
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak