Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada dyniowo-pomidorowa z cytrusami
Wyszorować i sparzyć pomarańcze i cytryny - osuszyć i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok - dodać do dyni.
Wsypać cukier żelujący i dokłądnie wymieszać - nakryć i pozostawić na kilka godzin.
Pomidory sparzyć i zahartować zimną wodą - obrać ze skórki i drobno pokroić - dodać do dyni razem z sokiem pomarańczowym i marchewkowym - wymieszać.
Całość postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia (stale mieszając) i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Zmniejszyć płomień do minimalnego i dusić, aż warzywa się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje.
Gęstość marmolady sprawdzić wykładając łyżeczkę masy na zimny talerzyk - po chwili marmolada powinna zgęstnieć - można też włożyć na chwilę do lodówki.
Na koniec wsypać galaretki pomarańczowe i mieszać, aż się rozpuszczą.
Gorącą marmoladą napełnić (aż po brzeg) wyparzone słoiczki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć kocem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!