Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż imbirowy z kukurydzą :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

imbir starty 2-3 cm
woda 1 l
bulion drobiowy 2 kostki
ryż 30 dag
kukurydza 1 puszka
masło 1 masło
olej słonecznikowy 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż imbirowy z kukurydzą :

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 12.10.2010 21:13
Bardzo fajny ryż,pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak