Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia makaronowa w lekkiej solance

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
dynia 1 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia makaronowa w lekkiej solance

Dynię makaronową pokroić w cząstki, obrać ze skóry i wyciąć gniazdo nasienne.
Miąższ pokroić w dużą kostkę, umieścić w foliowym rękawie do pieczenia wlać 1/3-1/2 szklanki wody - rękaw foliowy zabezpieczyć z obu stron klamerkami lub drucikiem.
Piekarnik rozgrzać do 180-200*C i piec, aż dynia zmięknie - wyjąć z piekarnika i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Miękką dynię posiekać lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (ja rozgniotłam palcami) - napełnić nią słoiki do 4/5 wysokości.
Zagotować wodę, posolić niewielką soli morskiej i gotową solanką zalać dynię - za pomocą widelca nakłuć miąższ dyni, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
Słoiki zakręcić i zapasteryzować 15-20 minut.

Tak przygotowana dynia jest świetnym składnikiem zup i sosów, nadaje się jako dodatek do makaronów czy risotto, ale można jej użyć też do ciasta na chleb/bułki, jakiegoś farszu, zapiekanki czy pasty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak