Przepis i sposób przygotowania na: Dynia makaronowa w lekkiej solance
Miąższ pokroić w dużą kostkę, umieścić w foliowym rękawie do pieczenia wlać 1/3-1/2 szklanki wody - rękaw foliowy zabezpieczyć z obu stron klamerkami lub drucikiem.
Piekarnik rozgrzać do 180-200*C i piec, aż dynia zmięknie - wyjąć z piekarnika i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Miękką dynię posiekać lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (ja rozgniotłam palcami) - napełnić nią słoiki do 4/5 wysokości.
Zagotować wodę, posolić niewielką soli morskiej i gotową solanką zalać dynię - za pomocą widelca nakłuć miąższ dyni, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
Słoiki zakręcić i zapasteryzować 15-20 minut.
Tak przygotowana dynia jest świetnym składnikiem zup i sosów, nadaje się jako dodatek do makaronów czy risotto, ale można jej użyć też do ciasta na chleb/bułki, jakiegoś farszu, zapiekanki czy pasty.